Š.MICHAĽANY: Situáci v obci je pokojná, z Ostrovian odišla asi polovica Rómov

08.08.2009 Sabinov

Šarišské Michaľany 8. augusta (TASR) – Situácia v obci Šarišské Michaľany v Sabinovskom okrese, kde sa má dnes popoludní uskutočniť zhromaždenie, ktoré avizovala na svojich internetových stránkach Slovenská ...
\"Oficiálne oznámenie o takomto zhromaždení sme nedostali, napriek tomu polícia situáciu monitoruje. Ľudia robia to, čo zvyknú v sobotu robiť, \" povedal pre TASR starosta obce Jozef Brendza. Dodal, že ak by sa aj nejaké stretnutie malo konať, nebude to pred obecným úradom, nakoľko jeho sídlo je v kaštieli a ten je spolu s parkom kultúrnou pamiatkou. Ak to bude potrebné, obec, podľa vyjadrenia starostu, poskytne pozemok vo svojom vlastníctve, pravdepodobne v areáli futbalového ihriska.

Iná atmosféra však vládne v rómskej osade v susedných Ostrovanoch. Ako dnes povedal TASR starosta Cyril Revák, obec navštívili zástupcovia Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove aj Železničná polícia a v prípade potreby sú pripravení zasiahnuť.

\"Časť rómskej populácie opustila našu osadu, sú to hlavne ženy a deti. Mužská populácia ostala, \" dodal Revák. Pripomenul, že ešte aj dnes ráno upozornil obyvateľov osady, aby sa nezúčastnili na akcii v Šarišských Michaľanoch a vyhli sa akýmkoľvek provokáciám.

V Ostrovanoch žije viac ako 1750 obyvateľov, z toho približne 1100 býva v rómskej osade. \"Odišla asi polovica osady, ženy a deti išli k známym. Obávame sa, že by sa niečo mohlo stať, všetci nemôžeme za to, čo urobili tí dvaja, \" povedal 44-ročný obyvateľ osady. Podľa neho sa vedelo, že niektorí mladí fetujú, sociálni pracovníci ich mali dať na psychiatriu. Vraj je tam takých viac, a preto by s tým mali niečo robiť.

Práve z tejto osady pochádzajú dvaja mladiství Rómovia, ktorých polícia zadržala a obvinila v súvislosti s útokom na 65-ročného muža v Šarišských Michaľanoch. Napadnutý muž utrpel v sobotu 1. augusta ťažké zranenia s trvalými následkami a je hospitalizovaný v prešovskej nemocnici. Páchateľov polícia obvinila zo zločinu ťažkého ublíženia na zdraví formou spolupáchateľstva.

Slovenská pospolitosť začiatkom tohto týždňa zareagovala na svojich webových stránka výzvou na národnú mobilizáciu pred obecným úradom v Šarišských Michaľanoch. Tá sa má podľa zverejnených informácií konať dnes popoludní.
 

Vyberte región